Wysyłka żywności kurierem - czy to możliwe?


Masz ochotę na domowy specjał bądź przysmak kuchni zagranicznej? Skorzystaj z przesyłki żywności kurierem!

Wysyłka artykułów spożywczych kurierem nie różni się od transportu każdej innej rzeczy, o ile tylko uda się dostosować do zasad zapewniających jej bezpieczeństwo.


Czy można wysłać produkty spożywcze kurierem?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie brzmi: tak, można. Nie wyczerpuje ona jednak zagadnienia przewozu artykułów spożywczych.
Z uwagi na nietrwałość i ryzyko zepsucia podczas transportu, przewoźnicy stosują obostrzenia w zakresie przewozu żywności. Jest to konieczne, aby uchronić pozostałe paczki przed uszkodzeniem – zalaniem, ubrudzeniem, przykrym zapachem.

                                                   Jak wysłać żywność kurierem?

Główne warunki transportu żywności kurierem to trwałość produktów i sposób ich opakowania.

Wysyłka żywności świeżej kurierem

Staraj się zrezygnować z wysyłki rzeczy, które mogą ulec zepsuciu. Dotyczy to zarówno produktów wymagających przechowywania w warunkach chłodniczych, jak i żywności przetworzonej. W przypadku wysyłki produktów świeżych, rozwiązaniem będzie wysyłka izotermiczna, z kontrolowaną temperaturą.

Wysyłka kurierem produktów suchych

Bezproblemowe w wysyłce są tzw. produkty „suche”, czyli wszystkie te, którym nie zaszkodzą trudne warunki w transporcie – temperatura czy wilgotność. Również konserwy i inne artykuły opakowane w trwałe puszki, powinny dotrzeć do odbiorcy w nienaruszonym stanie. W wysyłce jedzenia kurierem dobrze sprawdzi się pakowanie hermetyczne.

Wysyłka płynów

Nieco trudniejszy będzie przewóz płynów. Opakowania szklane – słoiki, butelki – będą wymagały zabezpieczenia chroniącego przed ich pęknięciem i rozlaniem się zawartości.

Przygotowanie żywności do wysyłki

Wysyłając jedzenie kurierem zadbaj nie tylko o jego odpowiednie spakowanie i zabezpieczenie. Pamiętaj też, aby zaplanować przesyłkę tak, by transport trwał jak najkrócej.




Transport żywności kurierem dla klientów biznesowych


Prowadzisz sklep lub restaurację? Sprowadzasz artykuły spożywcze z innego kraju lub kontynentu?

Przewóz żywności w ilościach hurtowych dobrze jest powierzyć firmie, która jest w stanie zapewnić optymalne warunki panujące w transporcie. Aby przetrwać długą podróż wszelkie owoce, warzywa, mięso czy owoce morza będą wymagały odpowiedniej temperatury, wilgotności i dostępu światła.

Zaplanuj przesyłki kurierskie żywności tak, aby produkty zachowały świeżość, smak i aromat. W profesjonalnym punkcie przesyłek warunki panujące w transporcie zostaną dopasowane do specyfiki przewożonych artykułów.

W przypadku przesyłek zagranicznych – importu i eksportu żywności - konieczne jest sprawdzenie warunków transportu danego towaru (pozwolenie na przewóz oraz limity ilościowe). W punktach specjalizujących się w wysyłkach kurierskich rozwiążą wszelkie problemy i wątpliwości dotyczące przepisów i opłat obowiązujących na terenie danego kraju.

Importujesz / eksportujesz artykuły żywnościowe?

A może chcesz wysłać jedzenie komuś bliskiemu?
Niezależnie od tego, czy wysyłasz jedzenie jednorazowo, czy też poszukujesz długoterminowej obsługi logistycznej transportu artykułów spożywczych - zaufaj specjalistą, którzy przewiozą żywność szybko, sprawnie i z zachowaniem najwyższych środków ostrożności.

« wstecz